Kategóriák

BME680 kombinált környezeti paraméter érzékelő

Cikkünkben bemutatjuk a Bosch Sensortec cég BME 680 szenzorát, amellyel hőmérsékletet, relatív páratartalmat, légnyomást, valamint levegő minőséget mérhetünk.

Termékismertető

A mai hétköznapi elektronikai áramkörök elképzelhetetlenek szenzorok nélkül. A szenzorok alakítják át a környezeti fizikai paramétereket elektromos jelekké és továbbítják a jelet a feldolgozó áramkör felé. Modern környezetünkben szinte minden fizikai jellemzőt mérünk, figyelemmel követünk életünk minőségének javítása érdekében.

A Bosch cégcsoportba tartozó Bosch Sensortec vállalat kb. 10 éve jelent meg a piacon, mint start-up cég. A tíz év alatt a cég vezető márkává nőtte ki magát a MEMS (mikro-elektromechanikai rendszerek) zszenzorok területén. A cég folyamatosan bővíti termékpalettáját újabbnál újabb, innovatív megoldásokkal. A vállalat szenzorai megtalálhatók világszerte, több millió mobil eszközben.

A cég újdonsága, innovatív áramköre, a BME 680 egy ultra miniatűr, LGA8 felületszerelt tokozásban elhelyezett, 4 az 1-ben kombinált érzékelő mely segítségével hőmérséklet (Temp), relatív páratartalmat (RH), légnyomást (P), valamint a levegő minőségét mérhetünk. A beépített, a levegő minőségét mérő gázérzékelő információt ad a levegőben található illékony szerves vegyületek /VOC (Volatile Organic Compound) koncentrációjáról, a beltéri levegő minőség /IAQ (Indoor Air Quality) mértékéről. Az érzékelt gázok között fontos kiemelni az Ethanol, valamint az illékony szerves vegyületek jelenlétét a levegőben. A gyártó által biztosított firmware alkalmazásával a szenzor megadja a levegő minőségét a szabványos IAQ skálán 0…500 között.

A kombinált érzékelő precíz ADC-áramkört, nagy sebességű I2C és SPI-kompatibilis interfészt tartalmaz. A különféle szenzor funkciók egymástól függetlenül ki- illetve bekapcsolhatók, ezáltal a mérések gyakorisága optimalizálható külön minden szenzorra az átlag áramfelvétel minimalizálása érdekében. Az egyes szenzorok válaszideje eltérő.

Az ultra alacsony aktív áramfelvételnek és a miniatűr méretnek köszönhetően a felhasználás ideális területe a kis méretű, hordozható készülékek, mobil eszközök, berendezések a lakásban stb. Az IC kezeléséhez, paraméterezéséhez és a mérési adatok kiolvasásához szükséges példaprogramok, applikációk letölthetők a cég honlapjáról.

 

A BME 680 jellemzői:

  • tápfeszültség 1.71…3,6 V
  • alacsony aktív áramfelvétel üzemmódtól függően
  • négyféle beépített szenzor
  • ipari hőmérséklet tartomány -40…+85°C
  • I2C, SPI interfészek
  • miniatűr felületszerelt tokozás, LGA8
  • ROHS

 

BMI 160 cégünk kínálatában

CikkszámTípus
50-01-70 BME 680 kombinált szenzor környezeti paraméterek mérésére, SMD LGA