Kategóriák

Hogyan válasszuk ki a megfelelő szilárdtest jelfogót?

Cikkünkben csoportokba szedtük azokat a fontos paramétereket, ami alapján kiválasztható az alkalmazáshoz legmegfelelőbb SSR. Ez a csoportosítás segít abban, hogy egyetlen fontos pontot sem hagyjunk figyelmen kívül a választási folyamatban.

A szilárdtest jelfogók (SSR-solid state relay) kiválasztásánál figyelembe kell venni az alkalmazási területet, valamint az SSR műszaki paramétereit. Fontos szempont, hogy ellenőrizzük a túláram- és túlfeszültség viszonyokat a kapcsolásban és vessük össze az SSR műszaki adataival.

A kérdések és az adott válaszok öt alapvető csoportba sorolhatók:

1. Mi a bemeneti kapcsolási feszültség, vagy bemenő jel, amivel kapcsolhatjuk az SSR-t?

Meg kell állapítani a bemeneti kapcsoló feszültség értékét, amivel az SSR bekapcsolt állapotba helyezhető.

A mechanikus jelfogókkal ellentétben, melyeket csak megadott fix, vagy csak szűk határok között változtatható feszültséggel lehet aktiválni, az SSR-ek széles bemenő feszültség tartománnyal rendelkeznek. Kapcsolhatók egyen-, vagy váltófeszültséggel, akár mindkettővel.

A Celduc kínálatában megtalálja azokat az SSR-eket, melyek DC-feszültséggel, AC-feszültséggel, illetve mindkettővel kapcsolhatók.

2. Mennyi a kapcsolt áramkörök, pólusok száma?

A megfelelő SSR kiválasztásához tudnunk kell, hogy hány pólust/áramkört akarunk kapcsolni. Egyfázisú fogyasztók kapcsolásához egyfázisú SSR-t kell választanunk. Háromfázisú fogyasztók kapcsolására esetén el kell dönteni, hogy mindhárom fázis-, vagy vonalfeszültséget akarjuk kapcsolni, mert ebben az esetben háromfázisú SSR-t kell választani. Amennyiben elegendő csak két pólus kapcsolása akkor a kétpólusú, háromfázisú SSR-t kell választani. Ebben az esetben a harmadik feszültséget közvetlenül átkötjük a fogyasztóra.

Egyenfeszültség kapcsolásához egyenfeszültségű (DC) SSR-t válasszunk.

3. Milyen típusú a fogyasztó?

Az SSR-ek probléma nélkül kapcsolnak standard fogyasztókat (pl. rezisztív fogyasztók, fűtőszálak, izzók), de bizonyos speciális terhelések esetén (pl. induktív terhelés, villanymotorok) figyelembe kell venni bizonyos korlátozó szabályokat, hogy elkerüljük az SSR meghibásodását túlfeszültség-, vagy túláram fellépése esetén.

A Celduc SSR-ek túlnyomó részét (kivételek az SO9, SU9, SA9, SMT9 családok tagjai, melyeket csak fűtőtestek kapcsolására ajánljuk), úgy tervezték, hogy minden felmerülő kapcsolási igényt kielégítsen, ideértve az induktív fogyasztókat is.

Az SSR kiválasztásánál ellenőrizzük, hogy a kapcsolt áramerősség nem lépheti túl a megadott maximális kapcsolható áramerősséget, figyelembe véve az adatlapokon feltüntetett működési-hőmérséklet paramétereket is a megfelelő hűtés mellett. Adatlapjainkon mindig feltüntetjük a megadott terhelés/hőmérséklet diagramot, ami fontos szempont az SSR kiválasztásánál. A lehetséges fellépő túláram impulzus nem haladhatja meg a megadott maximális értéket.

celduc_head.jpg

A kapcsolható maximális áramerősség meghatározásakor mindig figyelembe kell venni a terhelés típusát, ügyelve arra, hogy a fogyasztó kapcsolásakor milyen túláram impulzus terhelés fordulhat elő:

Terhelés típusaSSR áramterhelésSSR típusa
Rezisztív fogyasztó >=1,1 * Inom Nullátmenet-kapcsoló
Kisebb induktív fogyasztók (relék, mágneskapcsolók, kis motorok) majdnem 2 * Inom Aszinkron vezérlés mód
Telítődő induktív fogyasztók (transzformátorok) Mérjük le a primer tekercs ellenállását, beszorozva a vonal impedanciával, számoljuk IP =Un/R Aszinkron vezérlés mód
Egy- és háromfázisú motorok induló áram 4,5…7 * Inom  

A kapcsolt feszültség nem lehet több mint a paraméterekben meghatározott maximális kapocsfeszültség, illetve nem lehet kevesebb, mint a lehetséges minimális kapcsolható feszültség. Az SSR-re megadott maximális csúcsfeszültség értékének meg kell haladnia a kapcsoláskor előforduló tranziens csúcsfeszültséget. Váltakozó áramú hálózatokon, induktív-, kapacitív-, vagy egyfázisú- és háromfázisú fogyasztókon - pl. villanymotorok -, a kikapcsoláskor fellépő feszültség tranziens csúcsa akár duplája is lehet a tápláló feszültség csúcsértékének.

4. Mi az SSR rögzítési módja?

Miután a szükséges elektromos paraméterek alapján kiválasztottuk a megfelelő SSR családokat, tovább kell szűkíteni a keresést az alapján, hogy mely mechanikai felfüggesztés megfelelő, mekkora a tokozás, csatlakozók típusa, stb.

A Celduc cég az SSR-ek széles választékát kínálja többféle tokozásban, bekötési/huzalozási módszerrel és mechanikai felerősítési lehetőséggel, mint pl. NYÁK-ba ültethető, sínre szerelhető, csavarral rögzíthető, elektromos bekötés szerint rugós csatlakozás, vagy csavaros csatlakozás.

5. Mennyi a működési környezeti hőmérséklet?

A környezeti működési hőmérséklet fontos szempont a megfelelő SSR kiválasztásánál, mivel a magas környezeti hőmérséklet korlátozza a kapcsolható maximális áramerősséget. Az SSR-eket a stabil működés biztosítása érdekében mindenképpen megfelelő nagyságú hűtőbordára (SK89 vagy SK434 és hozzájuk rögzítő keret) kell szerelni.

A megfelelő nagyságú hűtőfelület meghatározásához olvassuk át az SSR adatlapját és vegyük figyelembe a megadott terhelés/hőmérséklet karakterisztikát.

+ Még egy fontos biztonsági kiegészítés

A szilárdtest reléket - amennyiben nem rendelkezik hűtőbordával -, hűtőbordára kell szerelni, valamint rövidzár ellen a terhelés oldalon biztosítékkal kell védeni! A megfelelő biztosíték kiválasztása érdekében (áramérték, I²t-paraméter), kérjük feltétlen olvassa el a gyári adatlapot, mely honlapunkról letölthető, vagy hívja szakembereinket! Alapszabály a biztosíték kiválasztásakor, hogy I²t (szilárdtest relé) = 2*I²t (biztosíték), vagyis a szilárdtest relé I²t-paramétere legyen legalább duplája, mint a biztosíték I²t-paramétere.

A biztosíték és hűtőborda biztosíthatja az eszköz hosszú élettartamát!