Kategóriák

Elektronikus papír, e-Ink kijelző

Az első elektronikus papírt a 70-es években fejlesztette ki a XEROX. A fejlesztés célja az volt, hogy elektronikus úton utánozza a normál tinta megjelenését papíron. Azóta rengeteget fejlődött a technológia, és ma már a mindennapokban - mint pl. elektronikus polccimkék - is megtalálható. Cikkünkben a Display Elektronik cég által gyártott DEE128296A-W EPD termékünket mutatjuk be.

Termékismertető

Az elektronikus papír elnevezés olyan elektronikus kijelzőt, más néven e-Ink kijelzőt takar, ami ultra vékony, esetleg hajlékony és helyettesítheti a hagyományos papír funkcióját, vagyis olvasható információt jelenít meg. Az e-Ink (EPD = Electronic Paper Display) kijelzők az elektroforézis elvén működnek. Az elv egyszerű, két elektróda között mikroméretű kapszulák vannak, melyek különféle oldalai fehér vagy fekete színűek a bennük lévő fémszemcséknek és festékszemcséknek köszönhetően. A mikroméretű kapszulák sűrű olajszerű folyadékban vannak azért, hogy elektromos mező alatt szabadon elfordulhassanak. Elektromos mező hatására, a mező polaritásától függően a fehér vagy fekete oldal fordul adott irányba, megjelenítve ezzel az adott képpontot. A pixelek vezérlése a hagyományos aktív mátrix (TFT) technológiával történik. A kijelzőkhöz nem szükséges háttérvilágítás, a megjelenített információ hasonló, mintha papírra nyomtatott információt olvasnánk. Az EPD kijelzők nagy előnye, hogy a beírt információ a tartó folyadék nagy viszkozitásának köszönhetően elektromos mező, vagyis tápfeszültség nélkül is megmarad, olvasható.

Cégünk kínálatában újdonságként megjelent a DEE128296A-W EPD kijelző. Ez még nem teljesíti az elektronikus papír kijelzőkkel szemben támasztott egyik feltételt, a flexibilitást, hajlékonyságot, ellenben ultra vékony (kb. 1mm) és kiváló választás kis energiaigényű, elemes készülékek, IoT-modulok kijelzőjeként. A megjelenítendő szöveget csak ki kell írni a kijelzőre és az tápfeszültség nélkül is megmarad. Ezzel elérhető a fejlesztett készülék, modul ultra alacsony áramfelvétele, mivel a meghajtó mikrovezérlő a működési idő majdnem 100%-ban ultra alacsony áramfelvétellel, alvó állapotban van, vagy ki van kapcsolva. A DEE128296A-W EPD kijelző könnyen használható, a tápfeszültség szimpla +3,3V, a kommunikációs interfész soros SPI. Ezen felül a kijelző működtetéséhez csak néhány külső alkatrész, dióda, MOSFET, ellenállás és kondenzátor szükséges, mivel minden meghajtó és a belső tápfeszültségek előállításához szükséges feszültség átalakító áramkör integrálva van a kijelzőbe. A kijelző flexibilis fólia kábellel csatlakoztatható a meghajtó mikrovezérlőhöz. A kijelzőt meghajtó chip: SSD1675.

Az elektroforetikus működés elv kitalálója - az E Ink Corporation -
készített egy jó szemléltető videót a találmányáról.

 

 

A DEE128296A-W kijelző jellemzői:

  • Külső méret: 79 x 36.7 x 1.05mm,
  • aktív kijelző méret: 29 x 66.8mm,
  • tápfeszültség: +3.3V,
  • interfész: 4-vezetékes SPI,
  • aktív áramfelvétel: kb. 8mA,
  • működési hő tartomány 0…+50°C,
  • RoHS kompatibilis.

 

A DEE128296A-W kijelző kínálatunkban:

CikkszámTípus
47-04-18 DEE 128296A-W e-Ink kijelző, 128 x 296 pixel, 3.3V, SPI, fekete/fehér